Despre packaging

Împachetarea responsabilă, prietenoasă cu mediul înconjurător

Impachetarea responsabila prietenoasa cu mediul inconjurator

A fi conștient de impactul pe care îl ai asupra mediului și a acționa în consecință nu mai e deloc o problemă legată doar de sustenabilitate, ceva ce trebuie să facem pentru planeta noastră și pentru omenire. A devenit între timp și o problemă care poate face diferența între o companie de succes și una care se zbate să se mențină la suprafață, consumatorii fiind și ei din ce în ce mai atenți la felul în care companiile tratează aceste teme, din ce în ce mai dezbătute la nivel mondial. Clienții vor alege companiile responsabile din punct de vedere al mediului în dauna celor care acționează ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat până acum. Prin urmare, trebuie să ținem cont și de aspectul de mediu atunci când alegem materialele de împachetare, acestea fiind și cele care au un impact major asupra acestuia. Care sunt alternativele?  

De altfel, majoritatea materialelor de ambalare, care nu sunt deja eco, au soluții eco-responsabile pentru a putea fi înlocuite, fără pierderi de natură estetică sau în ceea ce privește protecția produselor. 

Ce presupune ambalarea responsabilă, eco? 

Ambalarea responsabilă presupune nu doar reciclarea materialelor de care nu mai avem nevoie și selectarea acestora pe categorii, în funcție de destinația fiecăruia ci mai ales, optarea pentru soluții eco în ceea ce privește metodele de ambalare a produselor pe care le depozităm și/sau transportăm de la o locație la alta. Materialele prietenoase cu mediul au în consecință un impact scăzut sau deloc asupra mediului înconjurător. Acestea sunt fabricate din materiale reciclate, materiale sustenabile sau materiale care nu au deloc impact, precum cele biodegradabile. Acestea sunt produse pentru a fi neutre din punct de vedere al mediului. 

Ce presupune ambalarea sustenabilă? 

Pe lângă aspectul verde, eco, contează în mare măsură și sustenabilitatea. Acest termen, în industria ambalajelor, presupune utilizarea unor materiale care provin din surse sustenabile. Hârtia/cartonul, provin din zone în care copacii sunt crescuți, tăiați și replantați cu responsabilitate, fără un impact asupra mediului. 

Aceste materiale sustenabile pot fi reutilizate de asemenea de mai multe ori, lucru care contribuie în plus la prietenia față de mediu. 

Sunt materialele biodegradabile o soluție? 

Ei bine, sunt mai mult decât o soluție, materialele biodegradabile reprezintă și viitorul în materie de ambalare responsabilă și prietenoasă cu mediu. Pe lângă lemn și hârtie, putem opta astfel pentru materiale plastice biodegradabile, precum cele din care sunt confecționate în prezent pungile alimentare din marea majoritate a supermarketurilor europene. De asemenea, putem înlocui foliile cu bule cu carton ondulat, hârtie sau chiar paie, în funcție de tipul de materiale pe care le împachetăm și nevoile acestora. 

Articole asemanatoare