Despre packaging

Banda adezivă izolantă (duct tape). Posibile probleme

Banda adeziva izolanta duct tape. Posibile probleme

Banda adezivă izolantă este unul dintre cele mai populare produse de uz casnic și industrial. Dincolo de proprietățile sale salvatoare, în multe situații, putem întâlni și o serie de probleme atunci când utilizăm acest tip de produs, probleme pe care le vom enumera cu această ocazie, încercând să le și rezolvăm pe baza informațiilor de care dispunem.

Suprafețe problematice

Chiar dacă pare greu de crezut, banda adezivă duct tape nu este pe atât de versatilă pe cât ne închipuiam. Are ce-i drept atuurile sale, ajutându-ne să rezolvăm rapid și eficient probleme care apar în casă sau la locul de muncă însă nu orice suprafață este recomandată pentru a fi lipită cu bandă adezivă. Iată în cele ce urmează care sunt cele mai problematice suprafețe din acest punct de vedere:

Suprafețele umede (ude). Deși benzile adezive cu strat de polietilenă sunt rezistente la apă, acestea nu trebuie utilizate decât pentru reparații de urgență. Țevile sparte prin care curge apă vor expune banda pe termen lung la efectele acesteia, iar adezivul își va pierde proprietățile pentru care a fost folosit inițial. Banda se va dezlipi cu ușurință după o expunere îndelungată la umiditate.

Suprafețe calde (încălzite). Suprafețele care ating temperaturi de peste 60 de grade Celsius destabilizează de asemenea adezivul care devine mai moale, pierzându-și proprietățile sale de bază. La fel ca în cazul suprafețelor umede, banda se va dezlipi cu ușurință după un timp nu foarte îndelungat de expunere la un astfel de mediu.

Suprafețe reci. La fel ca în cazul de mai sus, vorbim de o extremă, în acest caz temperatura extrem de scăzută. În acest caz adezivul se va întări, pierzându-și de asemenea proprietățile inițiale.

Suprafețe cu expunere prelungită la razele ultraviolete ale soarelui. Cu excepția benzilor destinate uzului în exterior (precum cele utilizate în construcții pentru a proteja ușile și ferestrele în timpul procesului de vopsire), majoritatea tipurilor de bandă adezivă nu pot face față expunerii prelungite la razele soarelui.

Suprafețe neregulate. Benzile adezive devin extrem de ineficiente atunci când sunt utilizate pe suprafețe poroase sau inegale precum cimentul. În asemenea cazuri, stratul subțire de adeziv va face contact doar cu punctele mai înalte ale suprafeței, aderența fiind minimă.

Suprafețe murdare. Niciun tip de bandă adezivă nu va avea o aderență crescută în cazul în care este utilizată pe o suprafață necurățată în prealabil. De altfel, aderența se va face la nivelul mizeriei de pe suprafața respectivă și nu la nivelul suprafeței în sine.

Suprafețe de carton. La fel ca și în cazul cimentului, cartonul are o structură poroasă la suprafață, structură care slăbește semnificativ calitățile adezivului.

Articole asemanatoare