Despre packaging

Banda adezivă izolantă (duct tape). Scurtă introducere

banda adeziva scurt istoric

În anul 1943, Vesta Stoud era angajată într-o fabrică de muniții unde cutiile ce conțineau produsele finite erau sigilate cu benzi de hârtie și ceară topită. Îngrijorată că acestea ar putea fi mult prea greu de deschis pe câmpul de luptă, Vesta a venit cu propunerea salvatoare: banda textilă. Banda adezivă izolatoare s-a născut însă doar după ce Johnson & Johnson a preluat ideea, adaptând benzile adezive chirurgicale conform specificațiilor tehnice oferite de Stoud.

După încheierea celui de-al doilea Război Mondial, acest tip de bandă adezivă a început să devină din ce în ce mai popular în Statele Unite, devenind unul dintre cele mai populare produse utilizate în domeniul construcțiilor. Oamenii utilizau banda pentru a lipi conductele de aerisire metalice, motiv pentru care compania producătoare a și redenumit produsul (duct tape, în limba engleză duct înseamnă conductă). S-a făcut și un rebranding de culoare, banda primind culoarea argintie cu care suntem familiarizați și în prezent, culoare fabricată din pulbere de aluminiu.

Banda adezivă izolantă (duct tape) are la bază un adeziv sensibil la presiune (PSA – pressure sensitive adhesive). PSA este confecționat dintr-un melanj de polimeri care exploatează forțele van de Waals pentru a uni două obiecte. Curios este faptul, că deși numele original se referă la conducte și majoritatea oamenilor au folosit-o și încă o folosesc pentru acest lucru, banda adezivă de acest tip nu este recomandată pentru asemenea instalații.

În acest sens, experți ai laboratorului național Lawrence Berkeley au condus un studiu în 1998, testând diferite tipuri de benzi adezive și felul în care acestea se comportă în izolațiile conductelor. Celebra bandă duct s-a clasat de departe pe ultimul loc al clasamentului, motiv pentru care, în Statele Unite, în multe zone, este considerată drept o violare a normelor legale utilizarea acesteia în construcții.

Pe de altă parte, în seria Mythbusters (Vânătorii de mituri), un episod întreg a fost dedicat diferitelor moduri extreme în care oamenii pot folosi banda adezivă duct, echipa de specialiști în deconspirarea miturilor reușind cu succes să repare fuzelajul unui avion, să construiască un tun funcțional, un pod și chiar să ridice un autoturism, utilizând banda duct. Dintre cele 18 mituri testate cu această ocazie, unul singur a căzut și anume oprirea unei mașini aflate în mișcare cu 80 de kilometri pe oră.

Tipuri de bandă adezivă izolantă (duct tape)

Designul inițial al benzilor adezive era simplu și eficient: material textil rezistent, folie de polietilenă rezistentă la apă/umiditate, un strat acoperitor de culoarea aluminiului care să mascheze eficient conductele metalice și un strat de adeziv puternic care să fixeze racordurile și să le etanșeze.

În timp, oamenii au descoperit că acest tip de materiale pot avea mult mai multe întrebuințări iar de aici până la apariția pe piață a unor modele diverse de duct tape nu a fost decât un pas. Care sunt cele mai populare? Iată câteva exemple concrete:

Banda adezivă universală

E și cel mai ieftin produs din această categorie dar și cel mai puțin rezistent, chiar dacă în aparență, acesta arată similar celor din categoria grea. Stratul textil este mai subțire și mai puțin rezistent în vreme ce adezivul nu este destinat reparațiilor cu caracter permanent, cu alte cuvinte, pe termen lung.

Banda adezivă cu scop industrial

De această dată discutăm despre benzi fabricate din materiale textile rezistente și adezivi de înaltă calitate, benzi capabile de a fixa atât țevi metalice, pe termen lung, cât și alte tipuri de obiecte, inclusiv obiecte grele.

Banda adezivă profesională

Este un upgrade al celei de mai sus, cu un plus de calitate și rezistență atât în ceea ce privește materialul textil cât mai ales adezivul.

Banda Gaffer

E un tip de bandă adezivă de culoare negru mat, utilizată îndeosebi în industria cinematografică sau în studiourile de fotografie pentru a fixa elemente din decor precum cablurile sau lămpile. E un tip de bandă care este fabricată cu scopul de a fi ușor de rupt cu mâinile goale și pentru a putea fi dezlipită cu ușurință.

Banda Stucco

Este un tip de bandă adezivă utilizată îndeosebi în construcții, pentru a proteja marginile ușilor și alea geamurilor în timpul procesului de vopsire/zugrăvire. Este fabricată din materiale care o fac rezistentă la razele ultraviolete ale soarelui, fiind recomandată uzului în aer liber.

Related Posts