Despre packaging

Desicanții și importanța lor în împachetare, transport și depozitare

desicant in transport de marfuri

Desicanții și importanța lor în împachetare, transport și depozitare 

Am discutat despre fel și fel de materiale de împachetare pe acest blog, nu însă și despre desicanți, produse care deși sunt indispensabile în această industrie, sunt de multe ori trecute cu vederea, plasate într-o categorie de interes minoră.  

Nu ar trebuie să se întâmple așa, mai ales în această perioadă tulbure în care ne confruntăm cu lipsuri de materii prime și materiale și un blocaj al lanțului de aprovizionare. Orice întârziere din punct de vedere al livrărilor vine cu costuri imense iar atunci când întârzierile vin ca urmare a lipsei desicantului care nu a fost comandat la timp sunt inutile și de neconceput. 

Ce sunt însă desicanții și de ce avem nevoie de ei?  

Chiar dacă însuși cuvântul „desicant” poate fi necunoscut pentru cei care nu au avut până acum de-a face în mod direct cu industria împachetării, cu cea a transporturilor sau cu depozitele de mărfuri, cu siguranță produsul în sine nu este o necunoscută pentru nimeni. Și asta pentru că pungile de desicant se regăsesc atât în cutiile de pantofi pe care le cumpărăm de la magazin cât și în cutiile produselor electronice.  

În general, orice produs care trebuie ferit de umezeală, are nevoie și de o punguliță de desicant în cutie, care să asigure că acesta este păstrat corespunzător și nu va suferi din punct de vedere calitativ ca urmare a posibilelor interacțiuni cu un mediu înconjurător cu o umiditate peste cea acceptată în specificații. 

Pe scurt, desicantul este o substanță care facilitează absorbția umidității sau a vaporilor de apă din aer, cel mai utilizat astfel de produs fiind Silica Gel, un material alb, solid, netoxic și insolubil în apă. 

Silica Gel se găsește și în natură sub forma dioxidului de siliciu (SiO2). Pentru industria de împachetare, acesta este prelucrat în biluțe de tip gel, care mai apoi sunt introduse în mici pungulițe care sun amplasate în cutiile produselor înainte ca acestea să fie sigilate.  

Nu este un produs nou însă, și nici neapărat modern, Silica Gel fiind utilizat încă din perioada Primului Război Mondial în scopul de a absorbi vaporii din canistrele măștilor cu gaz. Fiind inert și netoxic, gelul silica are o importanță majoră deoarece poate fi utilizat fără niciun fel de riscuri, în siguranță, și în industria alimentară. 

 

Categorii de produse

Produsele comercializate de ambalaje-oradea.ro

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *