Mediu inconjurator

Distopia plasticului (III) – Ce rămâne de făcut?

Distopia plasticului III2

Distopia plasticului (III) – Ce rămâne de făcut? 

A discutat în articolele anterioare despre problemele pe care invenția numită plastic le cauzează mediului înconjurător. Știm cu toții însă că există o mulțime de oameni care lucrează deja din greu pentru a schimba cursul acestei povești. 

Un loc destul de bun de unde să începem, dacă vrem să se schimbe cu adevărat ceva, este să începem să curățăm mizeria pe care am făcut-o noi înșiși. Și știți ce? Există deja mai multe inițiative și tehnologii care încearcă să facă exact acest lucru. Iată-le pe cele mai importante dintre ele: 

  • The Ocean Cleanup Project – Această organizație non-profit fondată în Olanda a dezvoltat o serie de tehnologii concepute pentru a colecta gunoaiele din râuri și oceane. Planul lor extrem de ambițios este cel de a curăța 90% din poluarea cu plastic din oceane. O inițiativă cu adevărat demnă de menționat și plină de inspirație.  
  • Mișcarea #Breakfreefromplastic – Aceasta este o mișcare globală care cuprinde o serie de organizații care lucrează împreună pentru un viitor fără poluare cu plastic. Din 2016, aproape 1.500 de organizații din întreaga lume s-au alăturat mișcării și toate lucrează din greu pentru a face presiuni pentru reducerea cantității de plastic utilizate, propunând în același timp soluții durabile la criza poluării plastice cu care ne confruntăm în prezent.. Această mișcare dorește să schimbe politicile guvernamentale pentru a lucra în direcția unei planete fără plastic, și nu în direcția ‘ cerințelor elitelor și corporațiilor’. 
  • 4Ocean – Aceasta este o companie care vinde brățări din materiale reciclate. Ei se angajează să scoată un kilogram de gunoi din ocean pentru fiecare brățară vândută și își folosesc profiturile pentru a extinde operațiunile de curățare, pentru a face donații către organizații non-profit și pentru a “construi o infrastructură organizațională care să susțină creșterea viitoare”. Din 2017 și până acum, au colectat peste 7 milioane de kilograme de gunoi din ocean. 
  • Transformarea deșeurilor de plastic în combustibil cu emisii reduse de dioxid de carbon – Utilizarea combustibililor fosili nu este ideală, dar adevărul este că va dura ceva timp până când lumea va putea renunța complet la aceștia. Este nevoie de o infrastructură suficientă pentru ca energia regenerabilă să poată prelua complet locul lor, iar până atunci, oamenii din întreaga lume vor folosi combustibili fosili. Imaginați-vă dacă am putea crea un combustibil cu o amprentă de carbon cu 75% mai mică decât cea a combustibililor tradiționali. Acum imaginați-vă dacă am putea produce acest combustibil cu emisii reduse de carbon folosind ca materie primă deșeuri de plastic. Ei bine, asta este exact ceea ce a reușit să facă o companie numită Renewology, fără să emită niciun fel de substanțe chimice toxice. Folosirea acestui combustibil cu emisii reduse de carbon ca alternativă la combustibilii fosili tradiționali, în timp ce lumea trece la energia regenerabilă, ne va permite să reducem cantitatea de deșeuri de plastic care ajung la groapa de gunoi, reducând în același timp și emisiile de carbon. 
  • Ciuperci care “mănâncă” plasticul – Pe lângă toate aceste mișcări și inițiative incredibile de curățare a oceanelor și de reformare a modului în care producem și folosim plasticul, au existat și unele descoperiri promițătoare cu privire la modul în care putem descompune plasticul. Oamenii de știință au descoperit tulpini de bacterii și, de asemenea, tipuri de ciuperci care “mănâncă” deșeuri de plastic. În cazul ciupercilor, în condiții controlate, ciuperca “Pestalotiopsis microspora” a fost capabilă să descompună în întregime deșeurile de plastic în câteva luni și este posibil ca, după ce a făcut acest lucru, ciupercile să fie încă comestibile! Prin urmare, se pare că, până la urmă, avem toate șansele de a elimina plasticul considerat până acum invincibil, din mediul nostru înconjurător. 

Din exemplele de mai sus reiese clar că există o mulțime de oameni (și ciuperci) care lucrează deja din greu pentru a schimba cursul acestei povești. Aceste inițiative oferă o lumină și o speranță reală atunci când vine vorba de curățarea mediului înconjurător și de stopare a poluării cu plastic care ne produce atât de multe probleme în prezent. 

Categorii de produse

Produsele comercializate de ambalaje-oradea.ro

Articole asemanatoare