Mediu inconjurator

Plasticul. Scurt istoric, tipuri de polimeri

Plasticul Scurt istoric tipuri de polimeri

Plasticul este unul dintre materialele care a schimbat industria de împachetare într-un mod absolut, materialul fiind folosit atât ca element principal (produsele ambalate sau îmbuteliate în pungi respectiv flacoane de plastic) cât și ca element secundar (foliile de plastic, folii cu bule, pungile ESD). 

Pentru a putea discuta despre materialele plastice, trebuie mai întâi să înțelegem ce sunt acestea și mai ales de unde vine numele. Ei bine, plasticul este un material sintetic de tip polimer, iar denumirea sa provine din limba engleză, unde plastic înseamnă flexibil și ușor de modelat ceea ce în esență acest material și este. 

Primul polimer din această categorie a fost inventat în anul 1869 de către John Wesley Hyatt, cercetător care la acea vreme căuta să producă un înlocuitor pentru atât de râvnitul fildeș, pentru a reduce numărul elefanților uciși. Polimerul său nu era sintetic însă, Hyatt utilizând fibră de bumbac pe care a tratat-o pentru a crea un material plastic capabil să ia orice formă. 

În anul 1907, cercetătorii au inventat un nou tip de polimer, de această dată complet sintetic. Acesta a apărut pe piață pentru prima dată sub numele de bakelita, fiind folosit pentru a fabrica o serie de obiecte cu larg spectru de utilizare, începând cu izolatoarele electrice și telefoanele și până la jucării sau arme de foc. Acesta este de fapt și plasticul pe care îl cunoaștem și folosim și în zilele noastre iar dacă îi veți întreba pe cei mai vârstnici, cu siguranță aceștia își vor aminti li termenul inițial, cel de bakelita. 

Din acest produs inițial, au fost mai apoi dezvoltate o serie de alte tipuri de materiale, polimeri cu diferite caracteristici tehnice pe care îi folosim în funcție de proprietățile lor de bază. Mai mult, recent, ca urmare a îngrijorărilor cu privire la efectele pe care materialele plastice le au asupra mediului înconjurător, a fost dezvoltat și a început să fie utilizat pe o scară din ce în ce mai largă și bio-plasticul, un material plastic biodegradabil deci cu impact minim asupra mediului. 

Dintre cele mai importante tipuri de materiale plastice, le vom aminti în cele ce urmează pe cele pe care le utilizăm cel mai des: 

Termoplasticul este un material care se înmoaie la încălzire și se rigidizează la răcire, schimbându-și forma în funcție de temperatură. Pe lângă acestea, sunt utilizate pe scară largă și termo-seturile, care sunt materiale polimerice care nu își schimbă forma indiferent de mediul înconjurător. În fine, elastomerii sunt materialele care au proprietăți elastice, acestea revenindu-și la forma inițială chiar dacă au fost întinse. 

Articole asemanatoare