Întrebări și răspunsuri despre reciclarea plasticului
Am discutat în repetate rânduri atât despre materialele plastice cât și despre reciclarea acestora. Reciclarea, este însă un subiect extrem de fierbinte, care merită abordat iar și iar, în diferitele aspecte ale problemelor care apar ca urmare a utilizării materialelor din această categorie. Cu această ocazie, vom oferi răspunsuri scurte și la subiect despre câteva din întrebările pe care mulți dintre clienții și cititorii noștri, cu siguranță și le pun.
Pot fi sticlele (flacoanele) de plastic reutilizate în același scop?
Cu siguranță! Nu vom refolosi flacoanele aruncate, e drept, însă reciclându-le, le putem transforma din nou în aceleași tipuri de recipiente. Și asta pentru că plasticul poate fi reciclat, iar și iar, topit și remodelat după bunul plac, cu un consum minim de energie și resurse, cel puțin raportat la cuantumul de resurse necesare pentru a porni acest proces de la capăt. Mai mult, o mulțime de companii utilizează deja fulgi de plastic proveniți din PET-uri reciclate de diferite culori pentru a oferi prin topire, culoarea pe care o doresc sticlelor care urmează să fie refăcute, economisind astfel și în ceea ce privește coloranții.
Poate fi plasticul reciclat în ceva nou/diferit față de destinația inițială?
Sigur că da! Covorul din living ar fi putut fi cândva o sticlă de plastic. Poate că acoperișul terasei să fi fost cândva o pungă de plastic de asemenea. Bine, nu doar o pungă, milioane de pungi. Țeava de scurgere de pe un șantier de construcții ar fi putut fi cândva un recipient de șampon. Iar, în zilele noastre, chiar și traversele de cale ferată pot fi făcute din plastic reciclat!
Economisim energie prin reciclarea plasticului?
Da și acest lucru este cât se poate de important! Un studiu din 2010 confirmă faptul că reciclarea materialelor plastice, în special cele de tip PET și HDPE (cele mai comune materiale de ambalaj utilizate în zilele noastre), duce la economii semnificative de energie și de emisii de gaze cu efect de seră.
Sunt capacele borcanelor și sticlelor cu adevărat reciclabile?
Da, există piețe și utilizări în creștere pentru aceste capace. Cel mai adesea, acestea sunt fabricate din polipropilenă, iar acest material poate fi folosit pentru a face orice, de la cutii de vopsea din plastic, la piese auto și la sticle noi. Noile tehnologii permit reciclarea acestui material foarte valoros, astfel încât asistăm în prezent la o schimbare față de orientările privind reciclarea plasticului de acum câțiva ani.