Uncategorized

Cartonul ondulat, o invenție care a schimbat lumea

carton ondulat rola 2

Cartonul ondulat

Este unul dintre cele mai utilizate materiale atunci când vine vorba de împachetare. Industria de retail, de transporturi, toate depozitele se bazează pe acest prețios material fără de care mare parte din sectoarele economiei de azi nu ar mai arăta la fel. 

Cum a apărut cartonul ondulat? Ei bine, chiar dacă materia primă de bază, hârtia, are o istorie milenară, cartonul ondulat a apărut relativ recent, mai precis în secolul al XIX-lea. Mai precis, americanul Albert L. Jones, s-a hotărât să înlocuiască materialul textil cu hârtie în producția gulerelor cervicale, extrem de căutate în moda vremii. El a devenit astfel părintele cartonului ondulat, dând startul unei industrii de care depindem în mare parte, în zilele noastre. 

Alte păreri spun că Malcolm Thornhill, un industriaș britanic ar fi fost cel care a inventat cutia de carton ondulat în anul 1817, idee pe care unii o consideră drept simplă mistificare, un mit apărut online. Știm însă cu siguranță că ceva mai târziu, în anul 1856, Healey și Allen au obținut un brevet pentru prima utilizare cunoscută a hârtiei ondulate. În ce mod?

Ei bine, aceasta a fost folosită ca și garnitură pentru pălării. Câțiva ani mai târziu, în anul 1871, avea să-i fie brevetată invenția și lui Albert Jones, cel amintit mai sus ca fiind părintele consacrat al cartonului ondulat. 

Trei ani mai târziu, în 1874, americanul Oliver Long reușește să îmbunătățească invenția lui Albert L. Jones, obținând pentru prima dată carton ondulat în două straturi, lipind pe stratul de hârtie ondulată, un strat de hârtie netedă. De asemenea, câțiva ani mai târziu, în 1881, a fost creată și prima mașină de carton ondulat single-facer de către compania Thompson și Norris care au introdus această tehnologie în Europa. Aceasta a fost instalată în Franța, în localitatea Exideuil în anul 1888. 

Pe de altă parte, francezii pretind că cutiile de carton ondulat s-au folosit încă dinainte de această perioadă pe teritoriul țării lor, existând chiar un muzeu în acest sens în localitatea Valreas din sud-estul Franței care încearcă să demonstreze acest lucru. Pe de altă parte, experții în domeniu, sunt de părere că cutiile respective erau mici ca dimensiuni, lucrate manual și foarte puțin probabil să fi fost utilizate și în alte regiuni, să fi trecut astfel granița locului în care au fost concepute. 

Astăzi, indiferent de cine a fost cel care le-a proiectat pentru prima dată, trebuie să recunoaștem faptul că cutiile de carton reprezintă unul dintre cele mai utilizate și admirate materiale de ambalare. Sunt ușor de manevrat, sunt eficiente din toate punctele de vedere și, mai presus de toate, ne conferă siguranța că produsele împachetate nu vor fi deteriorate pe durata depozitării sau atunci când acestea se află în tranzit. 

Articole asemanatoare