Despre packaging

Cartonul. Scurtă istorie

caton scurta istorie 1

Cartonul. Scurtă istorie 

 Sunt multe produse pe care le folosim zi de zi și pe care le luăm ca atare, fără a mai lua în calcul proveniența lor ori felul în care au ajuns să facă parte din viețile noastre. Unul dintre acestea este cartonul, fie el simplu sau ondulat, din unul sau mai multe straturi, un material pe care ne bazăm de fiecare dată când avem de depozitate sau transportat lucruri. 

Deși ne-ar plăcea să credem că lumea nu ar putea exista fără cutiile de carton de azi, adevărul este că acest tip de material a apărut pe piață și în viețile noastre abia în secolul 19. Cu alte cuvinte, cutiile de carton nu există dintotdeauna și nici nu aveau cum. E drept însă că odată cu tehnologia de fabricare a cartonului și implicit în urma apariției cutiilor de carton, viețile noastre s-au schimbat, acest lucru reprezentând o adevărată revoluție în ceea ce privește tot ceea ce ține de transportul de marfă. 

Din ce sunt realizate cutiile de carton? 

Ei bine, nu încape nicio urmă de îndoială. Cutiile di carton sunt fabricate din… carton. E un tip special de carton pe de altă parte, realizat din fibre care beneficiază în același timp de o căptușeală din hârtie canelată. E o structură care conduce la un produs/ambalaj deosebit de rezistent din toate punctele de vedere, ideal pentru orice tip de material, atât pentru depozitate cât și pentru transport și/sau expediere. 

Când și cum a apărut cartonul? 

Materialul pe care îl numim azi carton și fără de care nu ne mai putem închipui viața de zi cu zi a apărut în secolul al XIX-lea, mai precis în anul 1856. La acel moment, singurul său scop era cel de a susține pălăriile înalte, la modă în acea perioadă. 

Mai bine de 15 ani mai târziu, companiile de profil au patentat și cartonul ondulat, acesta devenind extrem de repede și unul dintre cele mai populare materiale folosite la ambalarea bunurilor de larg consum. Mai mult, pentru că la acea dată nu existau materialele plastice și implicit nici foliile cu bule, cartonul era folosit în principal la ambalarea sticlelor și lămpilor pentru a le păstra în siguranță. 

Abia câțiva ani mai târziu, cartonul ondulat a început să fie folosit și pentru fabricarea cutiilor, Robert Gair fiind cel care a inventat din greșeală cutiile pe care le folosim și în ziua de azi. 

În scurt timp, majoritatea producătorilor au descoperit importanța cutiei de carton, chiar producătorii agricoli începând să înlocuiască lemnul tradițional cu cartonul modern. Ulterior, toți cei din industria alimentară au preluat acest material, înlocuind încetul cu încetul toate celelalte opțiuni clasice. 

Articole asemanatoare