Despre packaging

Metode simple de a reduce deșeurile rezultate din împachetare, în depozite

Metode simple de a reduce deseurile rezultate din impachetare in depozite

Metode simple de a reduce deșeurile rezultate din împachetare, în depozite 

Una dintre prioritățile pe care ar trebui să le avem cu toții, fie că lucrăm într-un depozit ori într-un office, în cazul în care lucrăm și cu materiale de împachetat, să încercăm să ne limităm deșeurile la un minim necesar. Moda ecologistă nu a devenit o modă doar pentru că sună bine la urechile oamenilor ci mai degrabă dintr-o necesitate care devine din ce în ce mai mare pe măsură ce anii trec, consumul crește, iar natura se înclină din ce în ce mai greu sub sufocarea deșeurilor pe care uneori inconștienți, le aruncăm pe unde apucăm. 

Prin urmare, e absolut normal să ne gândim la reducerea cantității de deșeuri și nu doar la reciclare, la separarea acestora pe categorii de materiale. Iar, în industria împachetării, putem vorbi de mii de tone de deșeuri de materiale și produse care fie ar fi putut fi reutilizate, fie ar fi putut fi reduse ca impact total, ca urmare a unor politici responsabile la nivel de companie.  

Industria de împachetare este una care se confruntă cu astfel de încercări în fiecare zi, încercări care de la un an la altul pot deveni fie mai ușoare, fie mai complexe, în funcție de felul în care reușim să ne adaptăm la piață și la nevoile acesteia din toate punctele de vedere. Căutăm în permanență metode noi și fiabile de a ne face operațiunile mai eficiente, atât din punct de vedere economic cât și ecologic, de a descoperi noi și noi materiale de împachetare reciclabile și așa mai departe. Înainte de a trece la pasul următor, se cuvine însă să răspundem la întrebarea care ne interesează cel mai mult, la acest punct? 

Care sunt principalele motive pentru care ar trebui să reducem cantitatea de deșeuri de materiale de împachetare dintr-un depozit? 

  • Prin reducerea deșeurilor și implicit a risipei, economisim nu doar timp ci și bani, transformând afacerea într-una mai eficientă din aceste puncte de vedere. 
  • Din ce în ce mai mulți oameni aleg produsele oferite de companii care respectă cele mai noi standarde ecologice și care se implică în procesele care presupun reducerea emisiilor de carbon și a deșeurilor, fie ele reciclabile sau nu. Mai mult, toată lumea este deja conștientă de faptul că deșeurile care nu sunt selectate și aruncate în mod corespunzător, pot dăuna mediului înconjurător. 
  • Reducerea numărului de zile pierdute ca urmare a unor accidente, o mai bună coordonare a echipelor care lucrează efectiv cu aceste materiale și implicit, un management mai bun al riscurilor asociate de aceste procese. 

Metode simple de a reduce deșeurile și risipa la nivelul unui depozit din punct de vedere al materialelor de împachetare 

  1. Reutilizează în loc să reciclezi

Materialele reciclabile sunt evident mai bune și mai indicate decât cele non-reciclabile. Chiar și așa, acestea necesită procesare industrială pentru a fi transformate din nou, din deșeuri, în produse utilizabile. În schimb, materialele de împachetare pot fi utilizate și reutilizate pentru diferite scopuri, în funcție de nevoie. Cutiile vechi se pot refolosi, la fel și foliile cu bule. Putem minimiza astfel cantitatea de deșeuri și păstra curățenia în depozit, stocurile de materiale pe care ne dorim să le aruncăm fiind mai mici. 

  1. Utilizează întotdeauna materialul indicat

Multe deșeuri apar ca urmare a utilizării necorespunzătoare a materialelor de împachetat ori a utilizării unor materiale pentru destinații diferite, lucru care pe parcurs se dovedește a fi inoportun, ineficient și costisitor atât din punct de vedere al timpului și banilor cât și a deșeurilor generate. Și asta pentru că atunci când utilizăm materiale neconforme sau care au o altă destinație, sfârșim prin a le înlocui cu cele care se pretează obiectelor împachetate, aruncându-le. 

  1. Instruirea angajaților

Am discutat la punctul precedent despre costurile pe care utilizarea materialelor necorespunzătoare le aduce atunci când vine vorba de împachetare. Această problemă însă, poate fi eliminată extrem de ușor, încă înainte de a deveni o problemă, oferind instruire de specialitate angajaților și punând în aplicare instrucțiuni și modalități de lucru concrete, inteligibile, eficiente pentru ca aceștia să nu facă greșeli ori, să elimine pe cât posibil eroarea umană din ecuație. 

  1. Înțelegerea volumelor și a necesităților fundamentale

Multe deșeuri se produc în urma ambalării necorespunzătoare din punct de vedere al volumului. Și, aici ne referim la utilizarea unor cutii prea mari, cutii care sfârșesc prin a fi umplute cu de câteva ori mai multe materiale precum folia cu bule, materiale care sfârșesc mai apoi ca deșeuri deși nu ar trebui să se întâmple acest lucru. Utilizând cutiile corespunzătoare ca mărime, densitate și grosime, protejăm mai bine produsele ambalate și în același timp eliminăm și mare parte din cantitatea de deșeuri rezultată în urma ambalării necorespunzătoare. 

  1. Colectarea deșeurilor la intervale regulate

O altă problemă la nivelul depozitelor este legată de cantitatea de deșeuri care se adună la nivel de site, deșeuri care îngreunează la un moment dat activitatea celor care lucrează în aceste incinte. Multe companii colectează deșeurile săptămânal sau de două ori pe săptămână când aceste proceduri ar putea avea loc chiar mai des și, în funcție de amploarea proceselor de producție sau vânzări, chiar zilnic sau de mai multe ori pe zi. Prea multe deșeuri acumulate la nivelul unui depozit se pot transforma și în pericole, mai ales atunci când anumite zone importante devin inaccesibile din cauza acestora ori atunci când angajații nu își pot desfășura sarcinile zilnice în mod corespunzător, conform liniilor trasate în regulamentele interne. 

  1. Parteneriate cu proiecte comunitare

Proiectele care țin de comunitate, în special cele umanitare, se bazează de multe ori și pe aportul companiilor locale, de susținerea lor. Un depozit poate fi extrem de util unor astfel de campanii comunitare, contribuind cu materiale de împachetat refolosibile pentru acțiunile acestora. Spre vânzare, organizarea unui târg cu produse care sunt vândute în scop umanitar, poate beneficia din plin nu doar de suport logistic ci și de cutiile și alte materiale pe care în alte ocazii un depozit le-ar transforma în deșeuri, cutii care să ajute la transportul, depozitarea și ambalarea produselor care fac parte din campania respectivă. 

  1. Utilizarea foliei stretch

Folia stretch ne poate salva în multe situații și ne poate feri de o mulțime de deșeuri în ceea ce privește foliile cu bule sau hârtiile utilizate pentru a fixa mărfurile în cutii. Uneori, aceasta poate înlocui chiar cutiile de carton.

8.Recompensarea angajaților 

O altă soluție eficientă în eliminarea pe cât posibilă a deșeurilor și în eficientizarea proceselor de la nivelul unui depozit este remunerarea suplimentară și premierea angajaților care respectă toate recomandările ori, a celor care vin cu idei noi în ceea ce privește aspectele discutate în acest articol. Cei care vin cu inițiative, care contribuie la rândul lor la eliminarea unei părți din cantitatea de deșeuri finală și așa mai departe. 

Articole asemanatoare